Miten kuunnelma luodaan?
Miten kuunnelman äänimaailma luodaan?
- Tee lista kaikista äänistä, kun luet käsikirjoitusta kohta kohdalta.
- Äänilista muuttuu tehdessä. On tärkeää pohtia, mitkä äänimaisemat ovat tarinan etenemisen kannalta tärkeitä.
- Valitse näyttelijät, jotka äänen kannalta sopivat parhaiten rooleihin.
- Aikatauluta työskentelysi, jotta saat työsi valmiiksi sovitussa ajassa.
- Äänitysvaihe:
- Etsi mahdollisimman rauhallinen paikka äänittämiselle.
- Mieti myös tilan kaikuisuutta tai taustaääniä.
- Tuo mikrofoni mahdollisimman lähelle äänitettävää kohdetta. 1/3 etäisyys häiritsevästä kohteesta. Panorointi on näin helpompaa.
- Editointi:
- Sijoita ensin nauhoittamasi dialogi(t) aikajanalle.
- Aloita tämän jälkeen rakentamaan dialogin ympärille äänimaisemaa. Äänimaisemiin taustoja voit etsiä ambience (tilaääni)-hakusanalla ilmaisista hakupankeista tai Macin äänipankista.
- Säädä panoroinnit ja äänentasot.
- Masterointivaiheessa voit käyttää kompressoria saadaksesi kokonaisäänentason nousemaan tarpeeksi kuuluvaksi. (Riippuu ohjelmistosta.)
Ääniympäristössä olevat äänet ovat ihmisen sekä elollisen että elottoman luonnon tuottamia. Perusäänet luovat hyvän taustan muille äänille. Vesi on esimerkki perusäänestä. Vesi voi olla monessa muodossa rankkasateena, aaltojen kohinana, solisevana, pulppuavana tai lumena. Ympäristössämme on myös muita luonnon ääniä, kuten eläinten äänet. Eläinten äänillä voimme sijoittaa tapahtuman johonkin tiettyyn vuodenaikaan, vuorokauden aikaan tai maantieteelliselle alueelle.
Pohdi millaisia ääniä on maaseudulla ja millaisia kaupungeissa. Maalaisäänimaisemat ovat selkeämpiä ja yksittäisiä ääniä kuuluu enemmän kuin kaupunkimaisissa äänimaisemissa. Maaseudun äänimaisemassa on myös enemmän tilantuntua kuin kaupunkimaisessa ääniympäristössä.
- Kuuntele mahdollisimman tarkkaan omaa työtäsi, kun olet editoinut sen.